World Cup Dalby Forest – Elite Heren & Dames

De wedstrijden op zondag, voor respectievelijk de Elite Dames in de ochtend en de Elite Heren in de middag, stonden in het teken van de verjonging. Bij de dames was het de Chinese Ren Chengyuan die de wedstrijd opende en op kop bleef tot in de laatste ronde. Uit de inmiddels versplinterde groep achter haar was het de Française Julie Bresset die haar als eerste voorbij stak op weg naar haar eerste overwinning. Met haar 21 jaar neemt ze zowel de koppositie in het algemene klassement als ook dat van de U23 dames over. Iets wat sinds Cadel Evans in 1998 niet meer voor is gekomen. Achter Bresset haalde de Deense Annika Langvad, Sabine Spitz en Eva Lechner de inmiddels geparkeerde Ren in.

Bij de heren werd het veld eveneens kort na de start opeen gerekt door een aanval vanaf de koppositie. De revelatie uit Tsjechië, Jaroslav Kulhavy, nam soeverein de leiding en gaf deze tot op de eindstreep niet meer uit handen. Achter hem waren het zijn ploeggenoten Stander, Sauser en de verrassend sterk rijdende Tod Wells, tezamen met onder andere Italiaans Kampioen Fontana, Manuel Fumic, Moritz Milatz en de winnaar van vorig jaar, Nino Schurter, die stuivertje wisselde in een achtervolgende groep. Julien Absalon miste zijn start, maar reed sterk naar voren om ook de achtervolgende groep snel achter zich te laten. Kulhavy bleek echter een te grote prooi en ook Absalon kreeg hem pas na de finish weer in het zicht.

Kort achter de top 10 was het Rudi van Houts die imponeerde. Na een turbulente periode, waarin hij een positieve dopingtest aflegde door het eten van vervuild vlees, lijkt Van Houts terug aan de top te zijn. De momenteel zonder teamcontract rijdende Van Houts bleek erg goed uit de voeten te kunnen met parcours in Yorkshire en werd met krap 3 minuten achterstand 14e en bevestigd daarmee zijn topvorm. Rudi wist ons kort na afloop van zijn wedstrijd te vertellen dat hij volgende week bij de Wereld Beker wedstrijd in het Duitse Offenburg zeer waarschijnlijk officieel weer opgenomen zal zijn in een team. Hoewel er geen concrete uitspraken gedaan zijn, zou hij zicht hebben op zijn vertrouwde stek in het Multivan-Merida team waar hij vóór de affaire ook deel van uit maakte.

Het 2011 Cross Country wedstrijdseizoen is nog slechts 2 wedstrijden oud, maar nu al lijkt het een seizoen te worden van de vernieuwing en de outsiders. Vernieuwing in de vorm van de jonge garde die in alle categorieën domineren door een combinatie van gewoon hard rijden en goede techniek. Opvallende outsiders zien we in de vorm van Nederlands 4-cross trots Anneke Beerten, die naast haar strijd om de leiderspositie in de Wereld Beker 4-cross afwisseling zoekt bij de Cross Country wedstrijden. De Cross Country en Pro Sprint Eliminator lijken in trek te zijn voor 4-crossers en downhillers, want ook Wereld Kampioen Downhill Tracey Moseley en de inmiddels gerespecteerde veteraan Brain Lopes verschenen aan de start van zowel de Pro Sprint Eliminator als de Cross Country race!

UCI Results Dalby Forest

Foto’s: Coen
Tekst: Jeroen

Dit bericht is geplaatst in World Cup. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.